Over

Maite Van Gerwen

Maite van Gerwen 

Ik heb een passie voor dieren en vind het belangrijk dat mensen goed met dieren omgaan. Conflicten tussen mensen en dieren moeten waar mogelijk worden voorkomen of worden opgelost op een manier die goed is voor zowel mens als dier. 

Ik ben een idealist en hecht veel waarde aan rechtvaardigheid en eerlijkheid. Daarnaast ben ik pragmatisch en resultaatgericht. Onderzoek is interessant, maar moet ook echt ergens toe leiden. Ik zoek graag samenwerking op en houd van het verbinden van mensen.

Heb je een uitdaging op het gebied van dierenwelzijn of conflicten tussen mens en dier? Neem dan contact met mij op! Samen bekijken we wat ik voor jou of jouw organisatie kan betekenen.

 

Dierwetenschapper

Ik heb Dierwetenschappen gestudeerd aan Wageningen University & Research (WUR) en in 2012 mijn masterdiploma behaald met als specialisatie diergedrag en dierenwelzijn. Sinds die tijd zet ik mij met veel passie en toewijding professioneel in voor dierenwelzijn en mens-dierrelaties. Dat doe ik zowel in de wetenschap als in de non-profitsector. Op dit moment doe ik aan de Faculteit diergeneeskunde van Universiteit Utrecht promotieonderzoek naar dierenwelzijn in knaagdierbeheersing. Ik werk aan de ontwikkeling van een afwegingskader dat bijdraagt aan een diervriendelijkere omgang met ratten en muizen die als plaagdier worden gezien. Voor mijn onderzoek heb ik veel contact met allerlei betrokkenen, van dierplaagbeheersers tot overheden. Daarnaast ben ik directeur/bestuurder van Stichting Comité Anti Stierenvechten (CAS International). 

Rat

Conflictbemiddelaar

Als conflictbemiddelaar/mediator richt ik mij op het oplossen van belangenconflicten tussen mensen en dieren óf mens-mensconflciten die gaan over dieren. Mensen en dieren delen de ruimte en hebben ieder hun eigen belangen, zoals (over)leven, voortplanten, voldoende voedsel, veiligheid, goede gezondheid en een goed welzijn. Deze belangen kunnen botsen wanneer mensen en dieren in dezelfde ruimte leven of ruimte van elkaar innemen. Ook kunnen de belangen botsen wanneer mensen dieren houden of gebruiken voor bepaalde doelen. Hierover zijn ook regelmatig maatschappelijke discussies gaande. Ik breng partijen (weer) met elkaar in verbinding, zodat zij samen kunnen werken aan het vinden van oplossingen die voor beide acceptabel zijn. Ik heb de volledige basisopleiding tot mediator gevolgd bij Match-it. Deze opleiding is erkend door de MfN (Mediators Federatie Nederland). 

Gedragsveranderaar

Wie zich richt op het verbeteren van dierenwelzijn en mens-dierrelaties komt erachter dat het gedrag van mensen cruciaal is. Veel conflicten tussen mensen en dieren ontstaan door het gedrag van mensen. Daar zit dus ook de oplossing. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van vogels in de tuin of in het park. Als gevolg daarvan ontstaat er sneller overlast van ratten. Als mensen geen vogels voeren, ontstaat die overlast niet. Er hoeft dan ook geen bestrijding plaats te vinden. Een win-winsituatie als je het mij vraagt! Omdat menselijk gedrag zo belangrijk is voor het voorkomen of oplossen van mens-dierconflicten en het verbeteren van dierenwelzijn, heb ik in 2021 de postacademische opleiding tot gedragsveranderaar gevolgd bij de Behavior Change Academy in Nijmegen. Als basis voor gedragsverandering maak ik gebruik van het Behavior Change Model (Van Leeuwen en Van Baaren, Behavior Change Group, 2020).

Meisje voert duiven
Translate »